Sejtblog

Férfimeddőség és spermaszám romlás

Női meddőség témakörben se szeri, se száma az interneten megtalálható írásoknak. A férfimeddőség már érdekesebb kérdés, itt már jóval kevesebb információt lehet találni. Ha pedig ennek okaira keresünk, akkor még kevesebb a rendelkezésre álló anyag. Ma azt kérdezték tőlem az RTL Reggeli adásában, miszerint “igaz-e, hogy a sok ücsörgés meddőséget okoz?” És a műsorvezető rögtön fel is állt, nehogy a későbbiekben problémája legyen. Szóval, a hír igaz, de csak úgy , ahogy a régi viccben, amikor Moszkvában Mercedeseket osztogattak (persze nem Moszkvában, és Moszkvicsokat, és fosztogattak, nem osztogattak).

A helyzet az, hogy a WHO több, mint 100 olyan okot tart nyilván, amelyek hozzájárulhatnak a spermaszám csökkenéséhez. Ez azért fontos, mert a spermaszám csökkenés még nem azonos a meddőséggel. Majd persze az lesz, ha a spermiumszám lecsökken 15 Millió/ml alá, ugyanis a jelenlegi nemzetközi standard szerint ezalatt már kórosan alacsony az érték. Sajnos az egyik tényező, ami ebben “segítségre” lehet, az ülőmunka, pontosabban a szűk nadrágban történő jó sok ücsörgés. Azért nem kell rögtön minden informatikusnak, és kamionsofőrnek andrológushoz (férfigyógyász) rohanni, mert akkor jöhetnének a szaunakezelők, és a vaskohászok, nem beszélve a kőfaragókról és balett táncosokról. Ez utóbbi kettő kivételével a probléma tudniillik a hőmérséklet, ugyanis a here optimálisan 34 oC-on működik, szemben az emberi test egyéb alkotóival.

Az alapprobléma azonban más: az elmúlt 30-40 évben a férfiak spermiumszáma rohamosan csökken, 3 éve még 20 Millió/ml volt a normális érték, 20 éve pedig 60 Millió/ml. Szóval ideje aggódni, kezdünk “Védett férfiak” lenni, odahaza szólok is, hogy másképp nézzenek rám, megérdemlek egy kis kíméletet. Persze ha tudjuk a spermiumszám csökkenés okát (gyulladás, hormonális ok, pszichés ok, stb.), akkor létezik rá kezelés is, és helyzet megnyugtatóan rendezhető. A gond akkor van, ha nincs meg az ok, vagyis idiopatiás esettel állunk szemben. Mit lehet tenni? Lehet persze életmódot változtatni, meggyőződésem, hogy az idiopatiás férfimeddőség mögött életmódbeli, táplálkozási, illetve környezetszennyeződéses okok rejlenek, és ez is ugyanolyan civilizációs betegség, mint a rák, vagy a cukorbetegség. Mindazonáltal a sok ezer érintett (Magyarországon 150 000 meddő házaspár van, 40%-ukban a férfi a felelős) mégse mehet Tahitire, vagy a Bahamákra lakni. Viszont fel lehet keresni a szakorvost (andrológusnak hívják), és lehet például egy még kvázi jó állapotot konzerválni a spermabankban (KRIO Intézet). És el lehet kezdeni mozogni, meg kidobni az étrendünkből a cukrot, tejet, és meg a glutént, szóval a nem embernek való összetevőket. De ezekről majd máskor.

Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!