Sejtblog

Őssejtek

Az elsők: Glückmann, Broxmeyer, és középen az első transzplantált2013-at írunk és pontosan 25 éve volt az első köldökzsinórvérből származó őssejtbeültetés. Ez azért fontos, mert még mindig sokan azt gondolják, hogy ez a jövő tudománya, és ma még nem igazán működik. Nos, a helyzet egészen más: az elmúlt 25 évben >30.000 köldökzsinórvér eredetű őssejtbeültetés történt. Ezek a legfrissebb adatok, amelyeket október végén publikáltak a IV. World Cord Blood Konferencián, Monaco-ban. A dolog érdekessége, hogy évente 1250 gyermek, és 2750 felnőtt esetében jelent az őssejtterápia gyógyulási esélyt, tehát mára a trend is megfordult: több felnőttet kezelnek így, mint gyermeket.

Persze az elején nem így volt. Érdemes egy kicsit elgondolkodni, hogyan is történt az első beültetés. Aki az egészet kitalálta, Hal E. Broxmeyer, nem is orvos, hanem mikrobiológus. Ma már könyveket ír, és mindenhol úgy tisztelik, mint a köldökzsinór vér beültetés atyját. Szóval adva volt egy Fanconi anémiás kisgyerek, akinek testvére született. Broxmeyer javasolta a családnak, hogy fagyasztassák le az újszülött köldökzsinór vérét, mert az tele van őssejtekkel, és nagy eséllyel meg lehetne gyógyítani az idősebb testvért. Közben olyan klinikát keresett, ahol a beültetést elvégzik. Érdekes módon abban az időben az USA-ban a transzplantációs hatékonyság meglehetősen gyenge volt, így Broxmeyer figyelme Európára irányult, pontosabban Franciaországra. Itt talált rá Elian Glückmann professzor asszonyra, aki párizsi klinikáján egyrészt jó eredményeket ért el, másrészt elvállalta a beültetést. A story bulvárosabb része ezután következik: mivel abban az időben még nem volt általános a biológiai minták kontinensek közötti vándorlása, így Broxmeyer repülőre ült, és jegyet vett a nitrogénes tárolónak is, amit maga mellé tett az ülésre. Ebben a tárolóban voltak a lefagyasztott sejtek. Együtt keltek át az óceánon. A beültetést elvégezték, a beteg meggyógyult, azóta felnőtt, és családja van. A többi már történelem.

1988-ban nyilván nem lehetett megjósolni, hová fejlődik az orvoslás ezen része. Senki nem látott a jövőbe, Broxmeyer sem, nem is ezért szeretjük. Hanem azért, mert újító tudott lenni, olyat csinált, amit előtte senki sem.

Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!