Sejtblog

Válasz a Heti Válaszra: nem blöff

Ma jelent meg egy cikk a Heti Válasz c. újságban, meglehetősen prekoncepciózus felhanggal. Az ilyet azért tudom nehezen elfogadni, mert lehet valakinek előítélete, de egy újságírónak korrekten kellene tájékoztatni. A cikk elsősorban arról szólt, hogy egy hozzá nem értő, ugyanakkor elfogult újságíró megkeresett néhány jó nevű, de a témához szintén nem hozzáértő embert, és olyan válaszokat kért tőlük, ami alátámasztotta a prekoncepciót.

Na menjünk végig a problémásabb részeken, a biztonság kedvéért idézek, úgy a legjobb:

1. “Sarkadi Balázs akadémikus egyik kezét felemelve ujjai számával jelzi: nagyjából ennyi olyan kezelést végeztek el a világon, amelyhez saját köldökzsinór vért használtak.”

Ezzel mindössze egy baj van: nem igaz. Mellékelek egy ábrát, még 2009-ből, már azon is 200 az ominózus szám, de azóta sok víz lefolyt a különböző folyókon. Tehát vagy az akadémikus úrnak van nagyon sok ujja van, vagy rosszul tájékozott az ügyben. Mivel személyesen ismerem, tartok tőle, hogy az utóbbi az igaz.

Autológ beültetések (klikk ide)

2. Egy másik akadémikusunk, Kosztolányi György szerint “az Európa Tanács nem ajánlja a saját kzsv visszaadását”.

Ez “enyhe” csúsztatás. Ideidézem a 2012 szeptemberi Európa Parlamenti álláspontot: “The report also points to the potential benefits to medicene of using stem cells. It says public and private cord blood/stem cell banks should cooperate better and Member States should provide a regulatory framework to ensure the banks operate in a highly transparent and safe way.”

Szóval egyrészt elismeri az őssejtek fontosságát, és összefogást sürget a közösségi és magánbankok között.

3. A cikk szerint, és ez a prekoncepció lényege, “a magánbanki konstrukcióval van baj“. Miért is? Kulturált országokban a várandós asszonyoknak a következő lehetőségeket ajánlják fel: a szüléskor ne vetesse le az őssejteket, ebben az esetben a minta megsemmisítésre kerül, vagy adományozza a közösségnek, ez ingyenes, de az adományozó hozzáférése kvázi zérus, vagy tetesse el magának, és a családjának a megfelelő szolgáltatónál. Magyarországon nincs közösségi bank, mert eddig az állam nem szánt rá pénzt, nem szánt rá tudást, és általában nem foglalkozott a kérdéssel. Miért baj az, ha Magyarországon vannak magánbankok, és az ügyfél szabadon választhat, hogy akarja-e ezt, vagy nem? Az ügyfél nem buta, tud dönteni. Ne az állam döntsön helyette, ne kezeljük már a honpolgárokat totális idiótaként.

4. Na ez a legszebb: “Korábban úgy gondolták, hogy szaporítani tudják majd a sejteket, de ezek a próbálkozások nem voltak igazán sikeresek”. Emberek! Ez ordas hazugság! 2003 óta szabadalmaztatott eljárások vannak, egy korábbi blogban meg is említettem a szabadalmak nevét. Olyanok nyilatkoznak erről a témáról, akik még a fáradtságot sem veszik, hogy utánajárjanak. Tavaly volt a IV. Cord Blood World Konferencia Franciaországban, sok száz résztvevővel. Magyarországról ketten (sic!) mentünk, a nyilatkozók egyike sem volt ott. Ráadásul, ezt is már korábban megírtam, 2008 óta több felnőttnél történő beültetés történt, mint gyermeknél.

Nem szeretnék politikai kérdést csinálni egy szakmai kérdésből, bár a Heti Válasz irányultsága köztudott. Mindenkinek adott viszont a tájékoztatás szabadsága, nézzenek utána a tényeknek. Íme néhány internetes segítség: www.clinicaltrials.gov, és http://parentsguidecordblood.org.


Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!