Sejtblog

Van saját őssejtbeültetés vagy nincs? Ez itt a kérdés!

Lassan tavaszodik, éledni fog a természet, minden zsendül és zsong rövidesen, ideje volt hát, hogy az elmúlt évhez hasonlóan valaki megint nyilatkozzon döbbenetesen ostoba dolgokat az őssejtekről. Méghozzá neves transzplantológusonk tette ezt a délmagyarban, ide bevágom, hogy mit mondott, csak a félreértések elkerülése miatt, nehogy hiba legyen:

“Az őssejteket valóban sok mindenre fel lehet használni a gyógyításban, évtizedek óta mi is használjuk ezeket rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, csontvelő-elégtelenség, illetve öröklött immunológiai vagy hematológiai betegségek esetén. Csakhogy a páciens soha nem a saját őssejtjét kapja meg – mondta el Kriván Gergely, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa. Ennek egyébként nagyon egyszerű oka van: főleg genetikai eredetű problémákat gyógyítanak őssejttel, ami a beteg hibás génszerkezetet hordozó saját őssejtjeivel nem lehetséges. “

Ez így önmagában nem lenne baj, ha ez a véleménye, akkor ez van, az ember mondja el az álláspontját, ha már a délmagyar megkérdezi. A probléma mindössze ott van, hogy 2013 őszén megjelent egy publikáció a kiváló transzplantológusunk tollából, ahol imígyen szóla:

“Az EBMT (European Group for Blood and Marrow Transplantation, Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) adatai szerint 2009-ben 47 ország 469 transzplantációs központjában mintegy 25 ezer átültetést végeztek el. A beavatkozások kétharmada saját őssejtek visszaadásával járó, úgynevezett autológ, egyharmada pedig más személyből származó őssejtekkel végzett, allogén átültetés volt. Gyermekkorban ez az arány fordított, ugyanis a veleszületett betegségek csakis allogén átültetéssel gyógyíthatók, az autológ átültetéssel kezelhető malignus vérképzőrendszeri betegségek (lymphomák, myeloma multiplex) pedig ritkábban fordulnak elő, mint felnőttkorban.” (Forrás:    Kriván, G., Nagy, K.: Vérképző őssejtátültetés gyermekkorban. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2013.4.)

Mi van? Szóval akkor mégis használnak saját őssejtet? Hol itt az igazság? Szegény laikus csak kapkodja a fejét, mint Pisti a vérzivatarban. A válasz röviden: igen, használnak saját (autológ) őssejtet. Íme a hazánkra vonatkozó 2012-es adat, amúgy szintén az EBMT adatbázisából:

Hungary: (5 teams) (311 (318) 108/203)

Budapest, St Istvan & St. Lazlo Hospitals (hem), CIC 556, T. Masszi, P.Remenyi (168 (170) 79/89)

Budapest, Szent Laszlo Hospital, CIC 824, G. Kriván, E. Torbvagyi, L. Lengyel (34 (36) 22/12)

Debrecen, University of Debrecen, 2nd. Med, CIC 648, A. Kiss (53 (54) 0/53)

Miskolc, Postgraduate Medical School (peds), CIC 599, N. Kalman,G. Marton, A.Kelemen (18 (19) 7/11)

Pécs, University of Pécs, Internal Medicine, CIC 682, H. Losonczy, M.David, A.Szomor (38 (39) 0/38)

Elmagyarázom mit jelentenek a számok: 311 egyednél 318 őssejtbeültetés történt, abből 108 allogén, és 203 autológ azaz saját. Neves transzplantológusunk 22 allogén és 12 saját beültetést végzett. Ezek szerint a 12 mégis létező szám. Igaz, nem kzsv-ből történtek. De miért nem? A számok megadják a magyarázatot: évente a születő gyermekek 10%-nál történik őssejtlevétel, tehát cca 9000 gyermek őssejtjei tárolódnak őssejbankokban. Az most mindegy, hogy hol, arról majd máskor érdemes beszélni. Ez a 10% gyakorlatilag tíz év alatt alakult ki, 2004-ben még 1% körül alakult. Jó becsléssel tehát elmondhatjuk, hogy az elmúlt 10 évben a megszületett gyermekek 5%-nál van tárolt saját őssejt. Gyermekkorban ma hazánkban évente cca 50 transzplantációt végeznek, és ha hiszünk a fenti publikációnak, akkor ezek 1/3-a saját. Tehát cca 15 autológ transzplantáció történik. Roppant kicsi a valószínűsége, hogy ezen gyermekeknél volt kzsv tárolás. Sőt, a tények szerint nem.

Csak jelzem, hogy az USA-ban autológ kzsv beültetéssel kezelnek egyes neurológiai sérüléseket, mint pl az oxigénhiányos állapotban született csecsemőket. Igaz, ez nem hematológiai betegség, hanem regenerációs medicina. De attól még létezik!

 

 

Címkék:

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!